Slo-Tech novice

Pionir pametnih termostatov odpisan

Slo-Tech - Pametnih termostatov ni izumil Nest, čeprav jih je uspel najbolj popularizirati. A pionir je bil Ecobee, ki je prvi pametni termostat na trg poslal davnega leta 2008. Do današnjih dni je Ecobee Smart deloval brez večjih težav, a kosa ga je vendarle ujela. Ecobee je sporočil, da bodo 31. julija letos ugasnili strežnike, ki zagotavljajo spletno podporo zanj.

To pa pomeni, da bo šel Ecobee Smart po poti številnih pametnih naprav, ki so potrebovala storitve proizvajalce na internetu, in postal bo neumen. Brez spletnih strežnikov Ecobee ne bo več dobival posodobitev firmwara, ne bo več poznal vremenske napovedi, ne bo ga možno krmiliti na daljavo prek spletnega portala, ne bo več poročil prek HomeIQ in System Monitor itd. Termostat bo postal povsem običajen, saj bo še vedno opravljal svojo nalogo, a le z nastavitvami, ki mu jih bomo zapovedali ročno in na licu mesta. Ecobee je ob tem dejal, da bo vsak lastnik dobil kupon za 30-odstotni popust pri nakupu novih termostatov.

Ecobeejevi uporabniki so naslednji v dolgi vrsti lastnikov pametnih naprav, ki so svojo pamet izgubile takoj, ko je proizvajalec prekinil podporo. Nakup pametnih naprav, katerih delovanje je odvisno od dobre volje proizvajalca, sploh če mu za ta privilegij ne plačujemo nobene naročnine - morda ni tako zelo pametno.


0 komentarjev

Europol zaprl 12 prevarantskih klicnih centrov

Slo-Tech - Policijske enote iz Nemčije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova in Libanona so sredi aprila izvedle racije, s katerimi so sklenile več mesecev trajajočo operacije, v kateri so zaprli 12 centrov za spletne prevare po telefonu. Pridržali so 21 oseb in zasegli več kot milijon evrov gotovine.

Preiskava se je začela decembra lani, ko je 76-letna oškodovanka v Nemčiji želela dvigniti 120.000 evrov in jih izročiti kriminalcem, ki so se predstavljali za policiste. Stekla je akcija, ki se je kmalu razvila v čezmejno operacijo z imenom Pandora. Policisti so v štirih mesecih spremljali delovanje organizirane kriminalne združbe, ki je v Evropi upravljala 12 lažnih klicnih centrov. Prestregli so več kot 1,3 milijona telefonskih pogovorov in v tem času tarčam prihranili več kot 10 milijonov evrov, ko so jih opozorili na nevarnost.

Racije so izvedli 18. aprila. Izmed 21 pridržanih jih je pet v Nemčiji, preostali pa so v priporu na Balkanu in v Libanonu. Zanimivo je, da so se centri v...

1 komentar

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Slo-Tech - Tudi Microsoft ima svojega strica iz ozadja, ki je Bill Gates, piše Business Insider. Čeprav je kot direktor podjetja odstopil že davnega leta 2000, dve desetletji pozneje pa je zapustil tudi upravni odbor, je Gates še vedno eden izmed ključnih strategov podjetja, h kateremu se po nasvete obračajo vodstvo in zaposleni. Gates je bil tudi glavni zagovornik velikih investicij v umetno inteligenco, zlasti OpenAI.

Leta 2019 so bili v Microsoftu močno zaskrbljeni, da jih bo Google na tem področju prehitel. Tehnični direktor Kevin Scott je v enem izmed elektronskih sporočil opozoril izvršnega direktorja Satyo Nadello in Billa Gatesa, da je funkcija samodokončaj v Gmailu že "strašljivo dobra". Dodal je, da je Microsoft na področju strojnega učenja več let v zaostanku. To je bil eden izmed razlogov, da je Microsoft hitro investiral v OpenAI, kamor je namenil milijarde. Leta 2019 je v OpenAI vložil prvo milijardo, kar se je izkazalo kot vizionarska poteza.

Danes je namreč situacija...

25 komentarjev

LinkedIn se podaja v igralne vode

Slo-Tech - Pred dvema mesecema so se pojavile prve informacije, da se tudi resno družbeno omrežje LinkedIn spogleduje z igrami kot načinom, kako podaljšati čas, ki ga ljudje preživijo na platformi. Maja je napočil trenutek, ko so prve tri igre odprli za splošno javnost. Queens, Crossclimb in Pinpoint so sedaj na voljo na platformi.

Narejene so po zgledu priljubljene igre Wordle, tako da lahko vsako odigiramo le enkrat dnevno. So pa omogočili ekipno igranje, saj lahko svoje stike povabimo, da se iger lotimo skupaj, nato pa na platformi še delimo rezultat. Gre torej za preizkušeno taktiko, ki jo je populariziral The New York Times s svojim naborom iger za vse obiskovalce, ne le naročnike, ki so pošteno povišale obiskanost strani. LinkedIn je uvedel podobne igre za razgibavanje možganov, in sicer besedno igro za iskanje povezav med besedami Pinpoint (podobno kot Connections pri NYT), varianto sudokuja s kronami Queens in kviz oziroma križanko Crossclimb. Igralce želijo pritegniti tudi z...

11 komentarjev

V tokamaku za kratek čas s fuzijo presegli Greenwaldovo mejo

DIII-D med vzdrževanjem leta 2017

Slo-Tech - Raziskovalci ameriškega podjetja General Atomics poročajo o rekordnem dosežku na področju fuzije, saj so v reaktorju tokamak uspeli doseči gostoto plazme, ki za 20 odstotkov presega Greenwaldovo mejo. Kadar gostota plazme v tokamakih preseže to vrednost, postane nestabilna, njena temperatura upade in sistem izgubi precej energije v faznem prehodu iz plazme. Ta pojav je buren in lahko povzroči poškodbe na opremi, zato v tokamakih gostoto plazme načrtno vzdržujejo pod to mejo. V drugih vrstah reaktorjev, denimo stelaratorjih, je Greenwaldovo mejo možno enostavno preseči.

O dosežku pišejo v zadnji številki revije Nature. Z gostoto so Greenwaldovo mejo presegli za 2,2 sekunde. Uporabili so tokamak DIII-D, ki je v lasti ameriškega ministrstva za energije in je namenjen raziskavam. Prav tako so uspeli precej zmanjšati nestabilnosti na robovih (tako imenovani ELM), ki lahko poškodujejo stene reaktorja ali so vir drugih nestabilnosti v plazmi.

V članku poročajo, da sta ključni novosti...

0 komentarjev

Rusija skopirala Wikipedijo in izvirnik blokirala

Slo-Tech - Rusija se je odločila, da bo uvedla svojo spletno enciklopedijo po vzoru Wikipedije, kar so storili z najpopularnejšim ukazom v računalništvu: kopiraj in prilepi. Klon Wikipedije so poimenovali Ruviki (https://ru.ruwiki.ru/), še prej pa so ga očistili. Za celotno operacijo so se odločili, ker so novo enciklopedijo cenzurirali, tako da so vse vsebine v skladu z željami ruskih oblasti in tamkajšnjo zakonodajo. Izvirnik je medtem v Rusiji nedostopen.

Novo enciklopedijo Ruviki vodi Vladimir Medejko, ki je dotlej vodil rusko izpostavo Wikimedije. Maja lani je ustvaril prvi klon ruske Wikipedije, kmalu zatem pa ga je Wikimedija razrešila in mu odvzela vse pravice urejanja vseh strani na Wikimediji. Slednjo je prevzel Stas Kozlovski, ki je decembra lani najavil razpustitev ruske Wikimedije. Oblasti so ga prisilile, da je odstopil s profesorskega mesta na moskovski univerzi, kasneje pa so ga vključili na seznam nezaželenih tujih agentov.

Na Ruviki manjka okrog 110 gesel v celoti, še...

123 komentarjev

Velika Britanija prepovedala preprosta tovarniška gesla

Slo-Tech - V preteklosti smo videli nemalo primerov, ko so zlikovci ali virusi dostop do računalniških sistemov pridobili z izkoriščanjem privzetih gesel, ki so bila prelahka. Neredko proizvajalci kot privzeto geslo nastavijo 1234, 12456, admin, password ali kaj podobnega. Takšne naprave praktično niso zaščitene, ker je gesla možno enostavno uganiti. Velika Britanija je z novim zakonom PSTI (Product Security and Telecommunications Infrastructure) prva država, ki je tovrstna gesla kratko malo prepovedala.

Proizvajalci pametnih telefonov, televizorjev, pametnih hladilnikov, digitalnih varušk in podobnih naprav bodo morali vsaj za spoznanje bolje zaščiti naprave. Novi zakon je začel veljati ta teden, prinaša pa še nekaj drugih novosti. Proizvajalci bodo morali javno objaviti kontaktne podatke, kamor bo možno prijavljati odkrite ranljivosti. Prav tako bodo morali jasno predstaviti politiko in časovnico izdajanja varnostnih popravkov za naprave. Izdelki, ki ne bodo spoštovali novega zakona, bodo...

34 komentarjev

Evropska komisija meni, da Meta stori premalo proti širjenju dezinformacij na Facebooku in Instagramu

Slo-Tech - Evropska komisija bo še pred junijskimi volitvami, najverjetneje prihodnji mesec, začela uradno preiskavo storitev Facebook in Instagram, ker njun lastnik Meta domnevno ne stori dovolj za zajezitev razširjanja dezinformacij iz tujih držav in od drugih akterjev. Regulatorji menijo, da Meta ne izvaja ukrepov, ki ji zapovedujeta DSA za omejevanje širjenja dezinformacij, kamor sodi moderacija vsebin. Evropska komisija informacij še ni uradno potrdila. V končni izjavi ni pričakovati, da bi poimensko izpostavili kakšno državo, čeprav je trn v peti rusko vmešavanje v kampanje za evropske volitve, poroča Financial Times.

Iz Mete so sporočili, da imajo uveljavljen postopek za prepoznavanje in upravljanje tveganj na platformah. Pričakujejo, da bodo še naprej sodelovali z vsemi deležniki, med katere sodi tudi Evropska komisija. Meta je že septembra Komisiji poslal poročilo o upravljanju tveganj dezinformacij, kot to zahteva DSA. Tudi EU je ocenila, kako se platforme borijo proti...

40 komentarjev